Hoe word je een verhuurmakelaar

Wat zijn de taken van een verhuurmakelaar?

Stap in de dynamische wereld van de verhuurmakelaar


Wat kan een verhuurmakelaar allemaal voor je doen?


Door de krapte in de woningmarkt komen makelaars in de verhuurmakelaardij vele handen tekort. Door de krapte wordt het verhuren van woningen in de vrije sector steeds belangrijker. In deze blog post gaan we in op de werkzaamheden van een verhuurmakelaar. We beantwoorden onder andere de vraag hoe je eigenlijk een verhuurmakelaar wordt.


Waarom verhuurmakelaar worden?


Verhuurmakelaar is een heel interessant beroep. Als je namelijk werkt in de verhuurmakelaardij betekent dat, dat je werkzaam bent in een hele dynamische markt met volop ontwikkelingen. Een verhuurmakelaar of huurmakelaar heeft een afwisselende werkweek met taken zoals bijvoorbeeld:


  • bezichtigingen
  • intakegesprekken
  • selectiegesprekken
  • inspecties
  • opstellen van huurovereenkomsten en administratie


Daarnaast is het werk van een verhuurmakelaar altijd mensenwerk. Het gaat daarbij niet alleen om de stenen. Je wilt namelijk een perfecte match maken tussen verhuurder en huurder. Daarbij wil je natuurlijk, dat een huurder zich prettig voelt in zijn nieuwe woning. Verhuurmakelaars geven huiseigenaren, die hun huis willen verhuren advies over hoe dat aan te pakken. Met hun kennis en expertise kunnen ze daadwerkelijk van betekenis zijn en het verschil maken.


Verhuurmakelaar een vrij beroep


Vanaf 2001 is het beroep van makelaar geen beschermd beroep. Dit betekent in jip en janneke taal, dat je verhuurmakelaar kunt worden zonder enig diploma. De praktijk is gelukkig anders! Makelaarskantoren vragen om gekwalificeerd personeel. Op die manier kunnen zij de beste dienstverlening bieden. Daarom zijn er diverse makelaarsopleidingen op HBO niveau waarmee je de functie van verhuurmakelaar kunt vervullen. Wil je zelfstandig aan de slag? Volg dan de opleiding van register makelaar.


Brancheverenigingen in de makelaardij


In de makelaardij heb je twee branche verengingen, namelijk de NVM en de VBO. Lid zijn van deze verenigingen is in feite een kwaliteitsstempel. Van de leden wordt verwacht, dat ze zich jaarlijks bijscholen en op de hoogte zijn van de dan geldende wet- en regelgeving. Een verhuurmakelaar die lid is van de NVM zoals The Hague Real Estate Services heeft alle kennis in huis om het werk van verhuurmakelaar goed in te vullen.


Verhuurmakelaar - competenties


Een verhuurmakelaar moet het volgende kunnen of bezitten:


  • Mensenkennis
  • Service gerichtheid
  • Kennis van de woningmarkt
  • Kennis van de actuele wet- en regelgeving
  • Communicatieve vaardigheden
  • Ondernemend vermogen
  • Plannen en organiseren
  • Flexibiliteit en nauwkeurigheid


Ervaring opdoen is de sleutel


Door de veranderende marktomstandigheden zijn er tegenwoordig veel meer verhuurmakelaars dan 10 jaar geleden. Dit komt onder meer omdat de vraag naar huurwoningen of huurappartementen sterk gegroeid is. In Den Haag, Wassenaar, Voorburg en de regio wonen inmiddels honderdduizenden expats. Dit zijn mensen uit het buitenland die tijdelijk werkzaam zijn in Nederland. Een tijdelijke huurwoning past qua woonwensen het beste bij deze mensen die tijdelijk in Nederland zijn. Wil je als verhuurmakelaar aan de slag? Dan is het zaak om ervaring op te doen bij een makelaarskantoor. Bouw daarbij een goede netwerk op. Dat kan namelijk waardevol zijn voor de rest van je carrière als verhuurmakelaar.



Like it? share it!

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief