Huurcontract woning - wat moet erin staan

Huurcontract woning - wat moet erin staan

Wat moet er precies in een huurcontract van een woning staan?


Het opstellen van een huurcontract voor een woning of een appartement is belangrijk. In het huurcontract leggen huurder en verhuurder precies vast wat de gemaakte afspraken zijn. Door middel van een huurcontract weten huurder en verhuurder exact wat ze van elkaar kunnen verwachten. Onderwerpen waar je zelf niet meteen aan denkt bij het maken van een mondelinge afspraak leggen we daarom vast in het huurcontract. Het huurcontract voor de woning is er ook om op een gegeven moment op terug te vallen als men denkt dat vastgelegde afspraken niet meer worden nagekomen.


Huurcontract items - voorbeelden


Een huurcontract voor de woning wordt gemaakt op basis van en binnen de kaders van het huurcontract vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek(WB). In dit huurcontract staan de volgende punten:


  • Wie is de verhuurder;
  • Wie is de huurder;
  • Gegevens van de woning;
  • Door wie wordt de woning bewoond;
  • Huurprijs;
  • Datum waarop de huurverhoging voor het eerst plaatsvindt;
  • Hoeveel de huur jaarlijks kan worden verhoogd;
  • Hoogte van de borg;
  • Contractvorm;
  • Verdere algemene zaken;
  • Handtekening van de huurder en de verhuurder.


Details in de huurovereenkomst


Het huurcontract start met een uitgebreide beschrijving van de verhuurder of verhuurders. Denk daarbij aan de volledige namen, geboorte data en geboorte plaatsen. Ook worden de gegevens zoals de volledige namen, geboorteplaatsen en data genoemd van de huurder. Vervolgens wordt er vermeld, wie er nu in de woning woont. De desbetreffende huurovereenkomst staat op de naam van de huurder(s). De gegevens van de overige bewoners staan ook in het huurcontract.


Huurprijs


Natuurlijk wordt de vastgestelde huurprijs ook in het huurcontract van de woning vermeld. De huurprijs wordt meestal uitgesplitst in de kale huur, het gebruik van de in de woning aanwezige faciliteiten en eventuele servicekosten en gebruik van een vaste parkeerplaats. Huurprijzen worden standaard jaarlijks in juli geïndexeerd.


De overeengekomen huurprijs staat ook in het huurcontract. Deze wordt doorgaans uitgesplitst in kale huur, een deel voor stoffering of meubilering en indien van toepassing servicekosten en eventueel een parkeerplaats. De huurprijs wordt standaard ieder jaar in juli geïndexeerd. Daarom staat ook de datum van de eerst mogelijke huurverhoging ook in het huur contract.


Borg


In elk huurcontract voor een woning staat beschreven hoe hoog de borg is. Daarbij wordt ook vermeld onder welke voorwaarden de huurder de borgt terug ontvangt.


Gegevens over de woning


Er staat ook voldoende informatie over de woning in de huurovereenkomst. Is het een appartement of een eengezinswoning of vrijstaande woning? Hoeveel slaapkamers, heeft de woning een tuin, gestoffeerd of niet, gemeubileerd of niet of garage, parkeerplaats of berging zijn allemaal zaken die beschreven worden. Logischerwijs staan ook de adresgegevens van de te verhuren woning in het huurcontract.


De gegevens van de gehuurde woning staan ook in het huurcontract: gaat het om een appartement, een eengezinswoning of een vrijstaande woning? Hoeveel slaapkamers heeft het appartement en heeft de woning een tuin? Is het een gestoffeerde of compleet gemeubileerde woning, heeft de woning een garage of een parkeerplaats en/of berging? Tevens staan de adresgegevens van de woning in het huurcontract. Ook vind je de ingangsdatum van de huurperiode staat in het huurcontract.


Huurpenningen


In de huurovereenkomst beschrijft men ook wanneer de huurder de huur penningen zal moeten betalen. Als het gaat om gestoffeerde verhuur staan meestal abonnementen voor gas, water, elektriciteit, internet en TV op naam van de huurder. Indien de woning volledig gemeubileerd is, staan dit soort zaken vaak op naam van de verhuurder of de beheerder. In dit soort gevallen neemt men in het huurcontract van de woning ook het (voorschot)bedrag hiervoor op. Ook wordt er een bepaling in de huurovereenkomst opgenomen over belastingen en andere soorten heffingen. Hierbij wordt vermeld of deze kosten voor rekening komen van de verhuurder of de huurder.


Huurperiode


De huur periode kan per situatie verschillen. We gaan nu in op de diverse vormen van verhuur en lichten deze kort toe. We gaan uitgebreid in op de huur periode en de opzegtermijn, die in de huurovereenkomst staat.


Huurcontract vormen voor de woning


Als het gaat om een huurovereenkomst, dan zijn er diverse opties van het huurcontract mogelijk. Het huurcontract is echt maatwerk en speciaal opgesteld en toegepast op basis van de specifieke situatie. De contractvorm van de huurovereenkomst staat ook vermeld in het contract. Nu volgt een korte uiteenzetting van de meest voorkomende contractvormen.


Huurcontract voor onbepaalde tijd


Het huurcontract voor onbepaalde tijd komt het meeste voor en is de bekendste vorm voor van woningen in Nederland. Als het gaat om verhuur voor een onbepaalde tijd staat vaak in de huurovereenkomst, dat het verhuren van onbepaalde tijd betreft. Daarnaast is de ingangsdatum en de minimale huurperiode vastgelegd. In die periode is het niet mogelijk dat de huurder de huur opzegt. Als de minimale huurperiode voorbij is, heeft de huurder één kalendermaand de tijd om op te zeggen.


Huurovereenkomst voor bepaalde tijd


Een woning, die tijdelijk verhuurd wordt, kan voor maximaal 2 jaar verhuurd worden.. In dat geval staat in het huurcontract de ingangsdatum en de maximale einddatum. In deze vorm kan er natuurlijk ook gekozen worden voor een huurperiode korter dan 2 jaar. Er is dan geen minimale huurperiode. De opzegtermijn is in dat geval weer 1 kalendermaand. Het is dan wettelijk niet meer toegestaan om nog een maal een tijdelijk huurcontract af te sluiten met precies dezelfde huurder. Er is dan wel een huurcontract voor onbepaalde tijd mogelijk.


Tijdelijke verhuur, tussenhuur, diplomatenclausule verhuurder


Indien de woning tijdelijk en daarmee niet voor onbepaalde tijd beschikbaar is voor de verhuur vanwege bijvoorbeeld verblijf van de verhuurder in het buitenland, wordt er een huurcontract opgesteld in de categorie ‘tussenhuur’. In dit geval staat de einddatum in het huurcontract, plus de minimale huurperiode voor de huurder. De verhuurder kan het huurcontract opzeggen met een opzegtermijn niet korter dan drie kalendermaanden en maximaal zes kalendermaanden.


Bijzondere bepalingen


De bijzondere bepalingen staan vaak aan het einde van een huurcontract. In dit stukje staan besproken punten die nog niet in een huurcontract model en in de algemene bepalingen vastgelegd zijn of die afwijken van de standaarden. Voorbeelden hiervan zijn niet roken of wel of geen huisdieren.


Algemene bepalingen huurovereenkomst


In de algemene bepalingen staan de wat kleinere puntjes zoals bijvoorbeeld onderhoud van de tuin en klein onderhoud.



Like it? share it!

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief